Porsgrunn Søfartsmuseum

DUVERDEN

Søfartsmuseet og Eksperimentarium i Porsgrunn, Norge formidler Norges transformation fra en søfarende nation til et moderne vidensbaseret samfund. Museets karakteristiske udtryk samt den attraktive beliggenhed ved elven tæt ved byens centrum gør denne bygning til et ikon for byen. Herudover er museumsbygningen første skridt i en ny masterplan for Porsgrunn bycenter.

Inspireret af de omkringliggende bygningsstrukturer består den nye bygning af 9 mindre bygningsvolumener med tiltede og tilspidsede tagflader, som er samlet til én stor bygningsenhed. En karakteristisk aluminiumsfacade tegner bygningens form og skaber en levende flade hvor lys og farver reflekteres fra det omgivende landskab. Alle offentlige funktioner er placeret på stueplan og har direkte adgang til de udvendige arealer - bla. en nye promenade langs floden.

Området inden for hovedindgangen er bygningens centrale rum hvorfra man fordeler sig ud til alle andre rum i bygningen. Dette multifunktionelle rum er markeret ved en stor central trappe som folder ned fra etagen ovenover og inviterer besøgende ovenpå til det store lukkede udstillingsområde. Udstillingsrummet er et åbent fleksibelt rum, diskret opdelt af loftets form i 9 forskellige rumligheder. De 9 rumligheder kan lægges sammen eller lukkes af for at skabe større eller mindre rum alt efter udstillingsstørrelse.

Fakta

Projekt Porsgrunn Søfartsmuseum
DUVERDEN
Klient Telemark Museum
Kategori Kultur
Sted Porsgrunn, Norge
År 2009 — 2013
Størrelse 1.700 m2
Ydelse Arkitektrådgivning, projektering alle faser
Status Opført
Akkvisition Byggeopgave i forlængelse af masterplankonkurrence
Budget 48.000.000,- NOK
Samarbejde COBE, SWECO
Team Lars Bendrup, Lars Serup, Tommy Ladegaard Rand, Nicolaj Harving, Anne Sofie Buur Okkels, Lars Povlsen, Klaus Purup, Fei Zhou, David Haffsteinsson