Væksthuset

i Sporbyen Scandia

Placering af almene boliger
De nye planer for den 22 hektar store Bombardier-grund tegner billedet af en blandet bydel med mulighed for at udvikle nye boliger, kontorer, hotel, idræts- og fritidsfaciliteter, en dagligvarebutik og en torvehal.
’Væksthuset’ vil ligge i den nordlige ende af det nye udviklingsområde, og vil med sine 72 almene boliger danne nogle spændende rammer for mennesker i alle aldre.

Socialt bæredygtigt
Huset er i fire etager, og består af en blanding af attraktive 1, 2, 3 og 4-værelses lejligheder fra ca. 30 - 100 m2, som vil kunne tiltrække beboere med forskellige indkomster og i forskellige faser af livet.
10% af boligerne er lejligheder på 30 m2.
På 3. sal er der et forsamlingslokale til fælles arrangementer, hvor naboerne kan mødes. Her er der også mulighed for at beboere kan tilbyde overnatning til et familiemedlem.
Bygningen er opbygget med brede svalegange, der har plads til møder og ophold, og hvorfra der er udsigt til det fælles gårdrum i midten af bebyggelsen, og videre ud mod Randers Fjord.
Fra terræn kan man via en stor trappe bevæge sige hele vejen op ad huset til tagterrasserne, hvorfra der vil være en fantastisk udsigt over hele området og til fjorden. Tagterrasserne tænkes som belagte flader, der vil stå smukke og livlige med mulige beplantninger og indbyde til ophold.

Miljømæssigt bæredygtigt
Der tilstræbes energitekniske tiltag, som øget isolering, energivinduer og solceller på taget for at minimere bygningens samlede energiforbrug.
Tagterrasserne og den store trappe kan benyttes til rekreation og leg, og det er også ideen at beboerne kan dyrke deres egne grøntsager i fælles nyttehaver med fælles væksthuse.

Økonomisk bæredygtigt – kvalitet og arkitektur
’Væksthuset’ bygges af kvalitetsmaterialer, som er robuste og langtidsholdbare. På facaderne anvendes røde teglsten, som giver en tydelig reference tilbage til de gamle togværksteder, og som patinerer smukt over tid. Øvrige bygningsdele som store ståltrapper, og altaner i galvaniseret stål giver også mindelser om den gamle togfabriks industrielle fremtoning.
Gårdrummet ligger mod syd, og har således en rigtig fin solorientering. Også vestsolen når ned i gårdrummet, da huset ikke er højere. Gårdrummet ligger også skærmet for vestenvinden, så det vil kunne bruges en stor del af året – også når det blæser.

Fakta

Projekt Væksthuset
i Sporbyen Scandia
Klient Domea Randers
Kategori Boliger
Sted Randers, DK
År 2017 —
Størrelse 5.425 m2
Ydelse Arkitektrådgivning, landskabsrådgivning
Status Under projektering
Akkvisition Kommission
Budget 108 mio dkkr
Samarbejde Ingeniør’ne
Team Lars Bendrup, Lars Serup, Lars Povlsen, Peter Svejgaard Svinth, Martin Legaard Hansen, Peter Christensen, Bastian Gerner