KØBENHAVN, DK
KØBENHAVN, DK
LUFTPERSPEKTIV AF HELHEDSPLANEN
LUFTPERSPEKTIV AF HELHEDSPLANEN
0 - SITUATION
0 - SITUATION
CBS fremstår idag uden et samlende greb og uden en samlende plan for campus. De enkelte bygnigsværker står frit og danner ikke meningsfulde rum omkring sig.
Vores projekt er bygget op omkring 5 urbane strategier der sammen vil sikre CBS som fremtidens byintegrerede campus.
1 - EN SERIE AF BYRUM
1 - EN SERIE AF BYRUM
Omkring Ramblaen skabes en serie af veldefinerede byrum - Metropladsen, CBS Pladsen, CBS Parken og Solbjerg Plads. De 4 byrum nedbryder områdets skala, og danner klare identiteter med en mangfoldighed af muligheder, stemninger og relationer. At starte med byrummene og IKKE med bygningerne peger på ønsket om at skabe en urban og sammensat stemning omkring CBS. Grebet er grundlæggende ’urbant’ og imødekommende. Serien af byrum vil give CBS mange strenge at spille på – om man ønsker at vise sig fra sin mere formelle side – på den ’klassiske’ CBS Pladsen - eller fra den mere grønne og uformelle side i den livlige centrale park. Det heterogene giver CBS et mere åbent og bredt fundament at møde Verden med – og dermed en sikrere vej ind i fremtiden.
CBS kan ikke reduceres til én stemning eller ét bybillede, men må ’tegnes’ af en serie at urbane situationer.
2 - ENGAGEREDE BYGNINGER
2 - ENGAGEREDE BYGNINGER
Ramblaen og de 4 byrum fortættes med nye bygninger, der får ’foræret’ en masse karakter, kvalitet og ’vitaminer’ fra de urbane situationer med tydelige byrum og aktivt byflow. De nye bygninger skabes derfor ud fra tilknytningen til de givne byrum – parken, pladsen, udsigten - og engagerer sig i de stærke rumlige motiver og de stemninger, der allerede er sat i spil - formelt, uformelt, højtideligt, urbant, ungt, grønt etc.
Der er tale om 5 klart adskilte bygninger i enheder fra ca. 4.000 m2 til 11.000 m2. Arkitekturen følger de rumlige situationer og går fra mere ’klassisk Frederiksberg’ omkring Metropladsen til mere ’udfordrende’ omkring Solbjerg Plads.
3 - FLOW
3 - FLOW
CBS grunden er lang og smal og spænder fra metro til metro. Det langsgående sætter rammen for udviklingen og den eksisterende Rambla skal også i fremtiden stå som den flotte rygrad gennem området. Ramblaen er stadig dedikeret til fodgængere og trækkende cyklister. Den sydlige grønne supercykelsti og et nyt nordligt cykelstiforløb griber ud i byens cykelnetværk, og sikrer et aktivt og trafiksikkert flow gennem området, men også en god relation mellem cyklister og fodgængere. Cykelparkering placeres MELLEM cykelsti og de vigtigste funktioner i området – dvs. man ’smider’ cyklen på den mest direkte vej til studiet (som alle cyklister alligevel gør!). Opbygningen med 3 overordnede flowlinjer griber den eksisterende by og laver en pragmatisk og realistisk relation mellem cyklister, fodgængere og universitetsfunktioner.
4 - AKTIVE KANTER
4 - AKTIVE KANTER
De mest aktive og offentlige funktioner placeres mod Ramblaen og i stueetagen, for at give maksimal visuel og funktionel ’friktion’ mellem samfund og universitet. Fx placeres de 2 kantiner i stueetagen og vil være en invitation til byens borgere for kort ophold i CBS. Yderligere kan funktioner som bogcafe, studieinformation og enkelte eksterne programmer placeres synligt og nært til Ramblaen. CBS skal møde byen med aktive facader og fremvise sin aktive og ungdommelige energi til Frederiksberg og samfundet. De mest aktive og offentlige programmer som auditorier og undervisningsrum er med til at gøre HELE stuetagen levende og inviterende.
5 - TO ANKRE
5 - TO ANKRE
Metropladsen ved Fasanvej og Solbjerg Plads 3 er med metrostationerne CBS ’ankre’ mod resten af byen. Her skal universitet fremvise sig tydeligst og gerne med markante bybilleder. Derfor ’fortættes’ de 2 områder med de største bygningsvolumener, så det er muligt at holde et mere grønt og åbent indre omkring CBS Parken.
Det østlige anker er markeret med CBS Tårnet der er synligt fra Falkoner Alle og fra metroopgangen. Mod vest tegnes Metropladsen som et Frederiksberg cul-de-sac indrammet af de markante portalbygninger over Ramblaen. De 2 store bymæssige ankerpunkter dyrker klassiske bymotiver – tårn, plads, portal - der indoptages i CBS og knytter by og universitet sammen, og skaber glidende overgange mellem by og institution.
PARKAUDITORIET SET FRA TERRASSEHUSENE
PARKAUDITORIET SET FRA TERRASSEHUSENE
METROPLADSEN
METROPLADSEN
Metropladsen danner overgang mellem Campus og by. Den markante plads indrammes af Metrobygning Nord og Syd.
HELHEDSPLANEN
HELHEDSPLANEN
CBS-TÅRNET
CBS-TÅRNET
TERRASSEHUSENE
TERRASSEHUSENE
CBS-PLADSEN
CBS-PLADSEN
CBS-pladsen er et mødested i hverdagen. Her er ægte businessstemning og pladsen summer af liv fra alle de omkring liggende bygninger.
PARKAUDITORIET - ATRIUM
PARKAUDITORIET - ATRIUM
METROBYGNING NORD
METROBYGNING NORD
Bygningen mødes med Metrobygning Syd i Portalen, som danner indgang til Campus. De synlige aktiviteterne i bygningen vil farve livet på pladsen.
METROBYGNING NORD - ENERGICENTER
METROBYGNING NORD - ENERGICENTER
Energicenteret har tæt kontkakt til Metropladsen og den store trappe, og er et aktivt inviterende rum med mangeartede faciliteter.
METROBYGNING NORD - ATRIUM
METROBYGNING NORD - ATRIUM
I atriet er rum til varierede undervisnings- og studieforløb. Her er rolige studiepladser, livlige samlingszoner og innovative undervisningsrum.
METROBYGNING SYD - VÆKSTHUSET MED GARAGER
METROBYGNING SYD - VÆKSTHUSET MED GARAGER
’Garagerne’ inviterer til udvikling, samarbejde og interaktion og skaber et aktivt miljø ud mod Metropladsen.