Øhavsmuseet

Et pejlemærke forankret i stedet

Imellem Svanninge Bakker og Øhavet, i overgangen imellem land og vand, ligger Øhavsmuseet på havnen i Faaborg. Med placeringen af museet i det gamle Frølager, er museet allerede i dag en del af havnens historiske kollage af eksisterende røde bygninger med fine fælles træk, der er opstået over tid, bygget af de tilgængelige materialer, bræt for bræt, knopskudt med tilbygninger, og tagformer tilpasset funktioner som skorsten og røgeri.

Det fuldt udvidede Øhavsmuseeum vil være en forlængelse af dette miljø, og som en ’miniby’ være sammensat af en serie af røde bygningskroppe, der smelter sammen med Frølagerets røde teglvolumen. På denne måde vil Øhavsmuseet, kunne danne overgang imellem Faaborg midtbys karakteristiske røde tage og havnens iboende sammensatte arkitektur. Øhavsmuseet vil med de karakterfulde tagformer, skabe en på én gang tydelig identitet og en nænsom tilpasning til det fine havnemiljøs menneskelige skala. Projektets adaptive design, giver stor fleksibilitet for anlæg og udvidelser, og sikrer at projektet hele vejen bevarer sit DNA, uanset hvilket start-projekt og etapeinddeling der vælges.

Visionen for projektet er at med de karakterfulde tagformer, vil man vække nysgerrigheden allerede fra ankomsten fra Havnegade, så museets rammer vil bidrage til at skabe en tydeligere og endnu stærkere identitet for museet og for byen. Med den fulde udvidelse i etape 3, vil museet markere sig tydeligt med sit 15 m høje udsigtstårn integreret i bygningsvolumenet mod syd. Fra ca. 10 m og op, åbenbarer sig en storslået udsigt til byens tage, Svanninge Bakker og øhavet. Herfra vil man også kunne se udover den nye ’Øhavs (lege-)plads’ skabt med inspiration fra øhavet.

Fakta

Projekt Øhavsmuseet
Et pejlemærke forankret i stedet
Klient Øhavnsmuseet Faaborg
Kategori Kultur
Sted Faaborg, DK
År 2023 —
Størrelse 1.200m2
Ydelse Totalrådgivning
Status Projektering
Akkvisition 1. præmie i åben projektkonkurrence
Samarbejde PAX architects, VEGA Landskab, Viggo Madsen
Team Lars Bendrup, Lars Povlsen