In English

Biblioteket

Kulturhus og bibliotek i Nordvest-kvarteret

Det nye Kulturhus + Bibliotek er placeret i det københavnske Nordvestkvarters på en gang både rå og industrielle, energiske og charmerende bydel. Områdets klondykeagtige præg med et spraglet bymønster er meget karakteristisk, og vi har søgt at tolke dette motiv i den nye tilbygning. Tilbygningen rummer 4 hovedfunktioner: børnebibliotek, ungdomsbibliotek, voksenbibliotek og koncertsal med plads til 250 siddende og 400 stående gæster. Disse fire hovedfunktioner skaber husets nye figur. Fire bokse er stablet oven på hinanden og mellemrummene udnyttes til fællesrum og ny, fælles infrastruktur gennem bygningen og på tværs mellem det eksisterende hus og den nye tilbygning. Det skaber en dynamisk figur af åbne og lukkede områder som indeholder bibliotek og på samme tid skaber rum til faste funktioner og fleksible områder.

Åbne rum er formgivet ift. den nære kontekst mens de lukkede rum er totalt koreograferede biblioteksrum for bla. børn og unge. I sin kontekst virker bygningen som et gyldent smykke, der fremhæver og forskønner en ofte undervurderet del af byen. Bygningen er udviklet gennem en tæt brugerinddragende proces hvor lokale aktører har spillet en stor rolle i tænkning og udvikling af huset. Bygningen markerer sig som nyt kulturelt centrum for hele kvarteret og ønsker at gribe en bred vifte af byens borgere, via et heterogent program, et præcist flow og en sammensat arkitektur. Rådgiverteamet har yderligere forestået omdannelsen af husets forplads, som bygger videre på visionerne fra kulturhuset.

 Bygningen er præmieret i ind- ud udland.

Fakta

Projekt Biblioteket
Kulturhus og bibliotek i Nordvest-kvarteret
Klient Københavns Kommune
Kategori Indretning, Transformation, Kultur
Sted København, DK
År 2009 — 2011
Størrelse 1.800 m2 tilbygning og 1.200 m2 ombygning
Ydelse Totalrådgiving
Status Indviet i 2011
Akkvisition 1. præmie i konkurrence efter prækvalifikation
Budget 42.000.000,- dkkr
Samarbejde COBE, Schønherr, Brd. Andersen, Wessberg
Team Lars Bendrup, Claus Hermansen, Nikolaj Harving, Loa Dahl Iversen, Michael Damberg, Thorbjørn Brøndum
Priser Politikens I-BYEN prisen 2013, MIPIM Best Refurbished Building 2012, Hovedstadens Forskønnelsespris Bedste Bygning 2011, Københavns Kommunes Arkitekturpris 2011
Fotograf Jens Lindhe, Adam Mørk, Kåre Viemose